Porvoon kaupunki tilasi keväällä 2015 yhdessä Porvoon Läntisen Rotaryklubin kanssa Reittitiimi Oy:ltä uuden Rti‑Septi™ imutyhjennysaseman veneilijöille.

Laituri imutyhjennyspumppuineen ja varastosäiliöineen on sijoitettu Gulf-huoltoasemalle Emäsalon sillan luokse, vilkkaan veneilyreitin varrelle. Kaupunki ja Rotaryklubi, sekä Gulf Emäsalo pitivät tärkeänä tarjota veneilijöille mahdollisuuden käymäläjätevesien tyhjentämiseen myös heidän liikkuessaan saaristossa.

Tilaajat tutkivat huolellisesti erilaisia vaihtoehtoja tämän veneilyn jätehuoltoon liittyvän palvelun tuottamiseksi taloudellisesti järkevällä ja teknisesti luotettavalla tavalla. Lopulta he päätyivät hankkimaan Rti‑Septi™ imutyhjennyslaitteen. Siinä tyhjennyspumput ja 6 m3 varastosäiliö on yhdistettynä isoon, tukevaan laituriin, joka voitiin helposti liittää olemassa olevan kelluvan laiturin jatkoksi. Mitään muita asennus- tai maankaivutöitä ei rannalla tarvittu.

Laituriin asennettiin huoltoa helpottamaan Sipoolaisen Oy Smartel Electronics Ab:n valmistama pinnanmittausjärjestelmä. Tämän järjestelmän avulla septilaiturin huoltohenkilöstö pystyy omalta pc:ltään tai tabletiltaan seuraamaan jätevesisäiliön täyttymistä ja ennakoimaan tyhjennystarpeen. Lisäksi laite lähettää erilliset täyttymishälytykset ennalta sovittuihin gsm-puhelimiin ja / tai sähköposteihin.

Jo nyt, kun imutyhjennysasema on ollut kuukauden käytössä, pinnanmittausjärjestelmästä näkee, että veneilijät ovat hyvin löytäneet uuden palvelun.

Tapio Sarkola